TÜİK’in açıkladığına göre, istihdam oranı en yüksek lisans bölümleri sağlık, eğitim ve mühendislik.
TÜİK, Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ni yayımladı. Buna göre, istihdam oranı lisans mezunlarında yüzde 71,1’i, ön lisans mezunlarında ise yüzde 63 olarak gerçekleşti. İş bulma oranı en yüksek bölümler sırasıyla yüzde 82.7 ile sağlık, yüzde 77.8 ile eğitim, yüzde 77.8 ile mühendislik, imalat ve inşaat, yüzde 76.7 ile bilişim ve iletişim teknolojieri, yüzde 72.3 ile matematik ve istatistik olarak açıklandı.
Bu bölümleri sırayla şu alanlar takip etti:
Tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik: yüzde 69.8
İş, yönetim ve hukuk: yüzde 67.4
Hizmetler: yüzde 65.3
Sosyal Bilimler, gazetecilik ve enformasyon: yüzde 64.9
Sanat ve beşeri bilimler: yüzde 59.1
Bu Yazıda Neler Var?
En Kolay İş Bulunan Bölümler
TÜİK’e göre, lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölüm yüzde 96.6 ile işitme engelliler öğretmenliği. Bu alanı sırasıyla, yüzde 95.5 ile aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği, yüzde 95.4 ile zihinsel engelliler öğretmenliği, yüzde 94.4 ile görme engelliler öğretmenliği ve yüzde 94.3 ile çocuk gelişimş ve eğitimi öğretmenliği takip etti.
Ön lisans En Kolay İş Bulunan Bölüm Paramedik
TÜİK, ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümleri de açıkladı. Paramedik yüzde 97.1 oran ile en kolay iş bulunabilen ve istihdam oranı en yüksek olan bölüm oldu. Bunu sırasıyla, yüzde 97 ile ambulans ve acil bakım teknikerliği, yüzde 92,1 ile polis meslek eğitimi, yüzde 87.9 ile endüstriyek otomasyon, yüzde 86.7 ile elektronik haberleşme takip etti.
Lisans Mezunlarında İş Bulma Süresi 13.6 Ay
Lisans mezunlarının iş bulma süresi 13.6 ay olurken, iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü sağlık (7.7 ay), eğitim (10.9 ay), mühendislik (11 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11.6 ay) ve hizmetler (12.4 ay) oldu.
Ön Lisans mezunlarının il bulma süresi ise 14.8 ay olarak hesaplandı.
İş Bulma Süresi En Kısa Bölüm Dil ve Konuşma Terapisi
Lisans mezunlarının ilk işlerini bulma süresinin en kısa olduğu bölümler şöyle:
Dil ve konuşma terapisi (2.4 ay),
Güvenlik bilimleri (3 ay),
Görme engelliler öğretmenliği (3.4 ay),
Zihin engelliler öğretmenliği (3.7 ay)
İşitme engelliler öğretmenliği (3.8 ay)
En Yüksek Kazançlı Bölümler
TÜİK, lisans mezunlarının kazanç oranları incelendiğinde aylık kazancı en yüksek bölümleri şöyle sıraladı: Pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği.
Ön Lisans’taki En Yüksek Kazanç Polis Meslek Eğitimi
Ön lisans mezunları için en yüksek kazanç getiren bölümler ise polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi, ev idaresi oldu.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!