E Fatura iptal işlemi, GİB Portal üzerinden yapılabilmektedir. Mükellefler elektronik imza ve mali mühür ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portal uygulamasını kullanabilirler. Peki, ama nasıl?
GİB Portal uygulamasını kullanan mükellefler ret uygulama yanıtı ile bu işlemlerini gerçekleştirebilirler. Kayıtlı e-Belge kullanıcısı olmayan mükellefler ise şifreleri ve interaktif V.D kullanıcı kodu ile; e-Fatura İptal Portalı üzerinden fatura iptali işlemlerini yapabilirler.
Bu Yazıda Neler Var?
- E-Fatura İptal Portalı Üzerinden E Fatura İptal Nasıl Yapılır?
- 1 – İşlemler Sekmesi
- 2 – İptal Talebi Oluşturma
- 3 – Uyarıyı Okudum Kutucuğu
- 4 – İptal Talebinin Başarılıyla Oluşturulması – E Fatura İptal
- 5 – Adıma Düzenlenen Belgeler Kısmı
- E Fatura İptal Onayı Nasıl Yapılır?
- E Fatura İptal Süresi Kaç Gün?
- E Fatura İptal İtiraz Süresi Nedir?
- E-fatura İptal ve İtiraz Arasındaki Fark Nedir?
- E Fatura İptal Portalına Giremiyorum – Ne Yapmalıyım?
- GİB E-Fatura iptal İşlemi Nasıl Yapılır?
- KEP Üzerinden Fatura İptali Nasıl Yapılır?
- Sık Sorulan Sorular
- 1 – E Faturayı Nasıl İptal Edilir?
- 2 – E-fatura İptal Etme Süresi Kaç Gündür?
- 3 – E-fatura Reddi Nasıl Yapılır?
- 4 – E-fatura Geri İadesi Nasıl Yapılır?
E-Fatura İptal Portalı Üzerinden E Fatura İptal Nasıl Yapılır?
E-Fatura portal üzerinden iptal işlemini icra eden mükelleflerin bazı adımları gerçekleştirmesi gerekir. İşte, E fatura iptal portalı yardımıyla iptal talebi oluşturma adımları!
1 – İşlemler Sekmesi
Söz konusu e Fatura iptal portalına giriş yapılarak, işlemler sekmesine tıklanması gerekir. Ardından adıma düzenlenen belgeler sekmesi seçilmelidir.
2 – İptal Talebi Oluşturma
Bir sonraki adımda ise tarih sorgulaması yapılmasıdır. Bu işlemi yaptıktan sonra iptal edilmesini istediğiniz e-Faturayı seçmelisiniz. Ardından iptal talebi oluştur seçeneğine tıklamanız gerekir.
3 – Uyarıyı Okudum Kutucuğu
Açılan sayfada iptal için öne sürülen sebebi ilgili alana doldurmalısınız. Daha sonra uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyerek talebinizi oluşturabilirsiniz.
4 – İptal Talebinin Başarılıyla Oluşturulması – E Fatura İptal
Tüm bu işlemlerin yapılmasının ardından iptal talebiniz başarıyla oluşturulmuş yazısı görülmektedir. Bu durum e Fatura iptal işleminin başarıya ulaştığı manasına gelmektedir.
5 – Adıma Düzenlenen Belgeler Kısmı
Kişiler iptal edilmesini istediği talebin reddedilme veya onay durumunu ise; adıma düzenlenen belgeler kısmından kolaylıkla takip edebilmektedir. Söz konusu e Fatura iptal talebinin onaylanması durumunda; hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarına yansımamaktadır. Ayrıca faturanın iptalinin reddedilme durumunda ise, fatura satıcı ve alıcının BA/BS formlarına yansımaktadır.
E Fatura İptal Onayı Nasıl Yapılır?
E fatura iptal dilekçe örneği için, çeşitli internet üzerinden araştırmalar gerçekleştirilebilmektedir. Size gönderilen iptal isteklerini ise portal üzerinden onaylamak için; fatura iptal taleplerinin durumlarını görmek ve adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek kısmına girmeniz gerekir. Ardından bu kısımda iptal isteklerini görüntüleyebilir ve e-İmza ya da mali mühür ile iptal taleplerine onay vermek için işlemler gerçekleştirilebilirsiniz.
E Fatura İptal Süresi Kaç Gün?
E-Fatura iptal süresi, en merak edilen konuların başında gelmektedir. Peki, E fatura iptali kaç gün açıklanacak olursa; Türk Ticaret Kanunu’na göre iptal süresi fatura kesimi tarihi itibariyle 8 gündür. Yani E fatura iptal talebi oluşturma süresi zarfında mükelleflerin iptal taleplerini oluşturması gerekir. Bu süre içerisinde iptal talebini oluşturulan faturanın iptalinin onay süresi de 8 gün olmaktadır.
E Fatura İptal İtiraz Süresi Nedir?
E Fatura iptal talebi noktasında alıcı tarafında iseniz; size ulaşan e-faturaya itiraz edebilmek için belli bir süre hakkınız bulunmaktadır. Bütün bu işlemler için faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerekli prosedürleri gerçekleştirmeniz gerekir. Çünkü bu süre geçtiğinde, sistem iptali onaylamaya veya bir talep oluşturmaya izin vermemektedir.
E-fatura İptal ve İtiraz Arasındaki Fark Nedir?
E-faturalara itiraz bildirim talebi alıcı ve satıcılar tarafından başlatılabilmektedir. TTK kapsamında hem alıcı hem de satıcı için itiraz bildirimine dair işlemlerin onaylama ve reddetme süreçleri açıklanmıştır.
e Fatura iptal işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler faturanın alıcıya iletilmesinden itibaren; bu işlemi faturayı düzenleyenin 8 gün içerisinde yapması gerekir. İptal işlemleri ise alıcı ve satıcı tarafından başlatılabilir. Ayrıca iptal talebini reddetme ve onaylama işlemleri de hem alıcılar hem satıcılar tarafından gerçekleştirilebilir.
E Fatura İptal Portalına Giremiyorum – Ne Yapmalıyım?
Adınıza gelen fatura iptal taleplerini onaylamak istediğinizde veya iptal talebi oluşturmak istediğinizde; e-Fatura portalına girişte sorun yaşıyorsanız, yapabileceğiniz birkaç adım mevcuttur. Peki, bu adımlar nelerdir?
- Java belleğinizi (cache) temizleyebilirsiniz. Ayrıca Java 1.7 ve 1.8 sürümlerini deneyebilirsiniz.
- Eski web socket uygulamasını bilgisayarınızdan silmeniz gerekir.
- Chrome tarayıcısı ile GİB ana sayfasına giriş yaptıktan sonra, açılan sayfa üzerinden ctrl+f5’e tıklayarak, sağ alt kısımdaki imzalama aracını bilgisayarınıza indirmelisiniz. Ardından yeniden çalıştırarak iptal portalına tekrar giriş yapabilirsiniz.
GİB E-Fatura iptal İşlemi Nasıl Yapılır?
GİB e-arşiv fatura iptali için, yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;
- e-Belge işlemleri, İtiraz Portalı/ e-Fatura iptal sayfası üzerinden yapılmaktadır.
- Bu portal üzerinden fatura gönderen tarafsanız, iptal talebi oluşturabilirsiniz. Eğer alıcı taraftaysanız, size ulaşan faturaya itiraz edebilmeniz mümkündür.
- Bahsedilen bu işlemleri yapabilmek için faturanın gönderildiği tarihi itibariyle 8 gününüz bulunmaktadır. Özellikle bu sürenin geçmemesine dikkat etmelisiniz. Çünkü 8 günlük süre geçtiği takdirde sistemden herhangi bir işlem yapamazsınız.
KEP Üzerinden Fatura İptali Nasıl Yapılır?
KEP adresi temin ederek E-Arşiv fatura iptal işlemlerini gerçekleştirebilmek mümkündür. Bu adresi anonim ve limited şirketleri alabildiği gibi şahıs firmaları da alabilmektedir. Şahıs firması iseniz e-imzanız olmalıdır. Eğer anonim veya limited bir şirket için işlem yapacaksanız, yetkili kişinin e-imzası istenmektedir. Peki, KEP üzerinden e-Fatura nasıl iptal edilir?
Yapılması Gereken Adımlar | |
Öncelikle KEP sistemine giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için kullanıcı adı ve şifre gereklidir. | İkinci adımda ise yazışmalar sekmesine gidilmesi gerekir. Ardından daha önce oluşturduğunuz veya gönderdiğiniz tüm yazışmaları görüntüleyebilmeniz mümkündür. Bu sekmeden iptal etmek istediğiniz faturaların bilgilerini girmeli ve neden iptal ettiğinize dair sebebi yazmalısınız. |
Ardından e-İmza cihazınızı bilgisayarınıza takmalısınız. | Dördüncü adımda ise detayları incelemeli ve gönder butonuna tıklamalısınız. |
Sonraki adımda iptal işlemini gerçekleştirdiğinizde, sistem size bir onay mesajı gönderir. Gelen onay mesajın dikkatli bir şekilde kontrol ederek tamam butonuna tıklamalısınız. | KEP sistemi mail sistemi gibi olmaktadır. Yapılan bu işlemler karşı tarafın KEP sistemine de düşmektedir. Yani mesajınıza karşı taraf iptal talebinize göre olumlu ya da olumsuz cevap verebilir. |
Sık Sorulan Sorular
Günümüzde özellikle ticaretle uğraşan kişilerin e Fatura iptal işlemleriyle İlgili, merak ettikleri pek çok soru bulunur. İşte, konuya dair sık sorulan sorular!
1 – E Faturayı Nasıl İptal Edilir?
Düzenlenen faturaların iptali için; fatura numarası ve tutar bilgilerini imzalayarak iptal talebi oluşturmalısınız. Ardından faturayı adına düzenlediğiniz mükellef iptal talebini onay verdikten sonra, başarılı bir şekilde e Fatura iptal otomatik olarak kabul edilir.
2 – E-fatura İptal Etme Süresi Kaç Gündür?
İptal işlemleri faturanın gönderildiği tarihten 8 gün içerisinde yapılmalıdır. Belirtilen 8 günlük sürenin geçirilmesi halinde, sistem tarafından talep oluşturma ve onaylama izinleri verilmemektedir.
3 – E-fatura Reddi Nasıl Yapılır?
Temel fatura senaryosunda alıcıların faturayı sistem aracılığı ile reddetme şansı bulunmamaktadır. Müşterilerin, reddini istediğiniz faturaya karşılık iade e-Faturası oluşturması ve size iletmesi gerekir. Yapılan bu işlem iki faturanın da birbirini mahsuplaştırılması için yeterli olmaktadır.
4 – E-fatura Geri İadesi Nasıl Yapılır?
Satıcı veya alıcı taraftar ticari fatura iptal işlemi için; iptal portalı üzerinden fatura numarasının ve toplam tutarın yazılması gerekir. Ardından bu belgenin mali mühürle imzalanması ve karşı tarafa iptal talebi şeklinde gönderilmesi işlemi yapılmalıdır. Karşı tarafın bu talebi onaylaması halinde e Fatura iptal işlemi gerçekleşir.