Dünyanın en büyük depremi ya da depremleri diyebileceğimiz bu doğal afetler insanları çok büyük oranda can ve mal kaybına uğratmış, maddi manevi açıdan zarar vermiştir. Yaşanan bu büyük felaketler insanların akıllarından kolaylıkla silinemeyecek şekilde yer edinmiş ve dünyanın her yerine derin bir hüzün hakim olmasına neden olmuştur.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan depremleri farklı şiddetlerde tecrübe edindik. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmek veya durdurmaya yetecek oranda teknoloji henüz gelişmedi. Ancak alınacak tedbirler depremden en az hasarla kurtulmayı sağlayabilir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Daha Önce Yaşanmamış Şiddetli Depremler Nelerdir?
- Dünyanın En Büyük Depremi |1960 Valdivia Depremi
- 1964 Alaska Depremi
- Dünyanın En Ölümcül Depremi | 2004 Hint Okyanusu Depremi Ve Tsunamisi
- 2011 Büyük Japonya Depremi
- 1952 Rusya Depremi (Kamçatka Depremi)
- 2004 Hint Okyanusu Depreminin Arkasından Toparlanma Süreci Nasıl İlerledi?
- Dünyanın En Büyük Depremi Nerede Oldu?
Daha Önce Yaşanmamış Şiddetli Depremler Nelerdir?
1960 Valdivia depremi, 1964 Alaska depremi, 2004 Hint Okyanusu depremi,2011 Japonya depremi ve 1952 Rusya depremi büyüklük ve şiddetleriyle ilk 5 sıraya girmişlerdir. İnsanların felaket olarak isimlendirdiği bu doğal afetleri ve sonuçlarını bu yazımızda öğreneceğiz. İşte dünyada yaşanan 5 büyük deprem ve sonuçları..
Dünyanın En Büyük Depremi |1960 Valdivia Depremi
22 Mayıs 1960 tarihinde Şili’nin Valdivia şehrinde meydana gelen depremin şiddeti 9.5 olarak ölçülmüştür. Dünyanın en büyük depremi olarak bilinen deprem, tarihin gelmiş geçmiş en büyük depremidir ve daha büyük şiddette bir deprem henüz ölçülmemiştir.
Şili depremi; (1960 Valdivia depremi) 10 dakika boyunca 9.5 şiddetinde tüm Valdivia’yı altüst ederek ülkeyi yaşanmaz hale getirmiştir. Maddi hasarın bugünün parasıyla 4 milyar doların üzerine çıkması bir yana, çevre ülkelere kadar ulaşmış, arkasından gelen tsunami dalgaları ise şehre vurmuştur. Bu devasa sarsıntıda 1.655 kişi yaşamını yitirmiş 3.000 kişi ise yaralanmıştır. Asıl felaketler ise bu şiddetli sarsıntının arkasından başlamıştır.
Şehri vuran tsunami dalgaları depremden daha çok can almış ve arkası kesilmeyen artçı depremler insanlara felaketi yaşatmıştır. Tüm bu olanların üzerine bölgedeki puyehue volkanı aktif hale gelerek 8 kilometreye ulaşan kül bulutlarının oluşmasına neden olmuş ve haftalarca lav püskürtmüştür.
1964 Alaska Depremi
Şili depreminin arkasından 1964 yılında yaşanan Alaska depremi, dünyanın en büyük depremi sıralamasında, 9.2 şiddetiyle 2. olarak kayıtlara geçmiştir. 4 dakika 38 saniye boyunca sarsılan Alaska’ da 131 kişi yaşamını yitirmiştir. Depremin arkasından deniz seviyesi yükselerek dev tsunami dalgalarını oluşturmuştur.
Yaşanan felaket bununla sınırlı kalmayıp arkasından artçı sarsıntılar hissedilmiştir. 1 yıl içerisinde birbirini takip eden binlerce artçı sarsıntı kaydedilmiş ve bu sarsıntılar bölgeyi yıl içerisinde vurmaya devam etmiştir. 1964 Alaska depreminin hasarı 311 milyon dolardır.
Dünyanın En Ölümcül Depremi | 2004 Hint Okyanusu Depremi Ve Tsunamisi
26 Aralık 2004 tarihinde Hint Okyanusunda yer alan Endonezya’nın Sumatra adasında gerçekleşen deprem, 9.1 şiddetinde ölçülmüş ve dünyanın en büyük depremi listesinde 3. sıraya yerleşmiştir.
8.3 ila 10 dakika boyunca sürmüş, yüksek oranda can ve mal kaybına sebep olmuştur. Tüm dünyayı 1 cm hareket ettiren bu deprem sadece Endonezya değil 14 farklı ülkeye ulaşarak 230.000 ‘den fazla can almıştır. Deprem sonrasında dev tsunamiler oluşmuş Hint Okyanusu kıyısındaki diğer ülkelere de zarar vermiştir. Maddi zarar ise 7 milyar dolardır. En çok can kaybının yaşandığı bu deprem “en ölümcül deprem” olarak tarihe geçmiştir.
2011 Büyük Japonya Depremi
Tarihler 11 Mart 2011’i gösterdiğinde Japonya 9 şiddetinde bir deprem ile sarsılarak dünyanın en büyük depremi sıralamasında4. sıraya gelmiştir. Ülke sık sık depremle karşı karşıya kalıyor ancak bu büyüklükte bir depremin olacağını beklemiyordu.
3 dakika süren deprem yerin 24,4 kilometre altında gerçekleşmiş ve 8 bölgede şiddetini hissettirmiştir. Arkasından gelen artçı depremler ve tsunami ise ülkede 2. felaketi yaşatmıştır. Dev dalgalar depremin hemen arkasından bölgeye ulaşmaya başlamış ve tüm yerleşim yerlerini yok etmiştir.
Kıyı kesimlerde daha fazla etkisini gösteren tsunami; büyük çaplı yangınlara ve radyoaktif atıkların çevreye yayılarak zarar vermesine de yol açtı. Ülke bu depremden sonra nükleer felaketi de 2.kez yaşamıştır. Depremin arkasından 800 artçı deprem kaydedildi, şiddetleri ise 4.5 in üzerindedir.
Ülke bu doğal afet sonrasında 20.000 kayıp vermiştir. Hala bulunamayan 2.500 kişi, geçici konutlarda yaşayan binlerce insan, ve yüzlerce yaralı bu felaketin acı sonuçlarıdır.
1952 Rusya Depremi (Kamçatka Depremi)
1900 yılından günümüze değin kaydedilen dünyanın en büyük depremi listesinde 5. Sırada Kamçatka depremi yer alıyor. 4 Kasım 1952 yılında Rusya’nın Kamçatka bölgesinde gerçekleşen depremin şiddeti 8.9 olarak kaydedilmiştir. Ölen ve yaralanan sayısı bildirilmese de bazı kaynaklarda 2400 kişinin yaşamını yitirdiği yazılmaktadır. Depremin sarsıntıları Havaii’ ye kadar ulaşarak korku ve paniğe neden olmuştur.
2004 Hint Okyanusu Depreminin Arkasından Toparlanma Süreci Nasıl İlerledi?
Tarihin en ölümcül depremi olarak kayda geçen Hint Okyanusu depremi; arkasında korkunç bir manzara bırakmış, yürek sızlatan görüntüleri tüm dünyada hissedilmişti. 9.1 şiddetinde olan deprem 5 milyon insanı evinden etmiş, binlerce ölü ve yüzlerce yaralı afet sonrasında bulunmuştur.
Depremin okyanusta gerçekleşmesi, boyları 30 metreyi bulan dev dalgalara neden olmuş ve felaketi ikiye katlamıştır. Kıtalar arası dolaşan tsunami, 283.100 can almıştır. Endonezya, Sri Lanka, Tayland ve Hindistan başta olmak üzere 14 ülkede etkili olan deprem en çok Endonezya’nın Sumatra adasında yer alan Açe(aceh) bölgesini etkilemiştir. Sadece bu bölgede 170.000 kişi yaşamını yitirmiştir.
Bu acı olayın arkasından tüm dünyada seferberlik ilan edilmiş ve yardım kampanyaları başlatılmıştır. Ülkeler duruma hassasiyet göstererek tüm yardımları ve toplanan bağışları yakından takip etmişlerdir. Deprem sonucunda 7 milyar dolar hasar oluşmuş ve tüm dünyadan 14 milyar dolar bağış toplanmıştır.
Türk halkıda elinden gelen desteği vermiş ve Türk Kızılay’ı çalışmalarını titizlikle yürütmüştür. Bağış sonucunda 11.7 milyon dolar Türkiye’den deprem bölgesine gönderilmiştir.
Dünyanın En Büyük Depremi Nerede Oldu?
Şili Güney Amerika yer alan ülkelerden biridir. Kuzeyinde Peru, doğusunda Arjantin, kuzeydoğunda Bolivya bulunur. Güneyinde ise Valdivia yer almaktadır. Şili; ateş çemberi olarak da bilinen, Pasifik Okyanusunu çepeçevre saran 40 bin kilometre uzunluktaki pasifik deprem kuşağında bulunmaktadır. En aktif yanardağlar ise yine bu bölgede yer alıyor. Deprem sonrasında %90 ihtimalle tsunami oluşmaktadır.
Tüm bu sebepler Şili’de depremi kaçınılmaz kıldığı için Şili halkı deprem ihtimaliyle yaşamaktadır. Dünyanın en büyük depremi ise yine 1960 yılında Şili’de meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremdir. Şilinin Valdivia şehrinde gerçekleşen depremin üzerinden 62 yıl geçmiş ve 1900 yılından günümüze pek çok doğal afet yaşansa da bu büyüklükte bir deprem kaydedilmemiştir.