USD34,49
EURO36,25
JPY0,224200
RUB0,340500
GBP43,57
EURO/USD1,05
BIST9.367,77
GR. ALTIN2.953,63
BTC97.581,06
featured
bilim-kurgu-kitabi

Bilim Kurgu Kitabı Okumak İsteyenlere 10 Nefis Öneri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her insan hayatında en az bir tane bilim kurgu kitabı okumuştur. Aslında hepimiz kitap okuyoruz. Okuduğumuz kitaplardan öğreniyoruz. Daha sonra o bilgileri tartışarak geliştiriyoruz. Bu durum da bizlerin zihinsel gelişimine kapı açıyor. Yani kitap okumak hayatımızı şekillendiriyor da diyebiliriz. Ancak tabi ki de herkesin okuduğu kitaplar aynı değil.

İşte bu yüzden de farklı konularda tartışma ve sohbet etme imkânımız oluyor. Ayrıca kitapların türleri olması da bizim bilgimize bilgi katıyor. Hayal dünyamızı genişletiyor. İşte bilim kurgu kitabı kategorisindeki kitaplarda bu kitaplardan. Ayrıca bu kitaplar içerisinde hem bilimsel gelişme ve öngörüleri hem de hayal dünyasını barındırıyor.  Bu yönleriyle de ufkumuzu genişletiyor.

Okumazsanız Eksiklik Yaratacak Bilim Kurgu Kitabı Önerileri! 

bilim-kurgu-kitabi

Bilim kurgu kitabı okumak kişilerin hem hayal dünyasını canlandıracak hem de geleceğe dair yorum yaptırabilecek romanlardır. Günümüzde özellikle yabancı yazarlar tarafından çok sayıda bu kategoride kitap yazılmaktadır. Dönemine damga vurmakla kalmayıp geniş bir zaman dilimine etki eden ve mutlaka okunması gerekenler listesi ise şöyle:

1 – En İyi Bilim Kurgu Kitapları Arasında Bir Başyapıt: Ütopya

Ütopya kelimesi, Thomas More Tarafından üretilmiştir ve günümüze kadar gelmiştir. More, böylece aynı anda iyi yer ve yok yer, yani olmayan yer anlamını taşıyan bir kinaye yapmıştır. 1516 yılında yazılan bu bilim kurgu kitabı içerisinde More, var olmayan bir ada kurgulamıştır. Adaya Ütopya ve adalılara da Ütopyalılar demiştir.

Kitap içerisinde Ütopyalılar’ın yaşam biçimleri, mülkiyet ilişkileri ve aile yapıları anlatılmaktadır. Bu yönü bakımıyla da bilim kurgu kitabı olarak öne çıkmaktadır. Çünkü More kitabın içerisinde o dönemde insanların sahip olmadıkları şeylerden bahseder. Ayrıca kitap bir yanıyla da eleştirel bir kitaptır. Kitapta yer alan kurgu  dönemin İngiltere’sine ağır bir eleştiri içerir. Distopya filmleri için de fikir verici niteliktedir.

2 – Kitap Önerileri Arasındaki Şaheser: Arzın Merkezine Seyahat

Çekingen genç Axel, jeolog ve mineralog amcası Profesör Lidenbrock’le aynı evde yaşamaktadır. Jules Verne’nin bilim kurgu kitap serisi içerisinde olan bu kitap önemli bir yere sahiptir. Ancak bu küçük Hamburg mahallesindeki küçük evde bulunan düzen aniden bozulur. Çünkü Profesör Lidenbrock eski bir elyazması bulur. Bu elyazmasında İzlanda’da yer alan bir volkanın bacasından arzın merkezine gidilebildiği yazılmaktadır.

bilim-kurgu-kitabi
Bilim Kurgu Kitabı

Arzın Merkezine Seyahat, Jules Verne’in 1864 yılında kaleme aldığı bilim kurgu kitabı olarak göze çarpar. Bu kitap içerisinde birçok çizimde yer almaktadır. Bu yüzden sayfalar arasında gezerken aynı zamanda yazarın kafasında da gezmiş olursunuz. Karakterlerin başlarına gelen maceralar usta yazar tarafından olağanüstü bir şekilde kaleme alınmıştır.

3- Fantastik Bilim Kurgu Kitapları İçinde Bir Başyapıt: Seksen Günde Devri Alem

Bir diğer bilinen bilim kurgu kitabı da Seksen Günde Devri Alem’dir. Bu romanda İngiliz bir centilmen olan Phileas Frogg bir gün üye olduğu bir kulübe gider. Orada arkadaşlarıyla dünyanın etrafını dolaşacağına dair iddiaya girer. Ancak belirli bir süre vardır. Yaptıkları anlaşmaya göre bu centilmen, 80 gün sonra aynı saatte aynı kulübe gelmelidir. 

Jules Verne’nin bu romanı ilk defa 1873 yılında kaleme alınmıştır. Roman içerisinde karakterlerimizin yaşadıkları maceralarda uyguladıkları stratejiler dikkat çekmektedir. Aynı zamanda bir kişilik analizi de olan bu romana ilgi çok büyüktür. Bu yüzden yazıldığı tarihten bu yana okuyucunun ilgisi hiç azalmamıştır. Ancak maalesef buna benzer bilim kurgu kitabı hiçbir Türk yazar tarafından yazılmamıştır.

4 – En İyi Fantastik Kitaplar Arasında Bir Yıldız: Denizler Altında 20.000 Fersah

Bu kitap bilim kurgu kitabı olarak gerçekten çok ayrı bir yerdedir. Çünkü kitap, karakterlerin maceralarını anlatırken aynı zamanda da geleceğe ışık tutmaktadır. Jules Verne’in birçok kitabında yer alan anlatılarda olduğu gibi bu kitaptaki anlatılardan bazılar da gerçekleşmiştir. Özellikle kitap içerisinde yer alan Nautilus’un ayrı bir değeri bulunmaktadır.

Bu kitap ilk defa Jules Verne tarafından 1870 yılında yazılmıştır. Ancak o zaman bile sınırsız pillere ve deniz altı kütüphanelerine varan hayal dünyası barındırmaktadır. Ayrıca kitabın içerisinde yer alan karakterlerimizin macerası Kayıp Atlantis’le Güney Kutbu civarlarındadır. Bütün bunlar dışında Kaptan Nemo bilgisi ve kültürüyle dikkat çekmektedir. Bu yüzden tam olarak bir bilim kurgu kitabı olan bu kitabı herkes okumalıdır.

5 – Zamanının Çok Ötesinde Olanlar İçin: Bilim Kurguları

Bu kitabın yazarı olarak Nobel ödüllü ünlü teorik fizikçi Gerard’t Hooft karşımıza çıkıyor. Hooft, kitabın içerisinde kendisini öykü anlatıcısı olarak tanımlıyor. Ancak bu öykülerin her biri o kadar da fantastik değiller. Çünkü Hooft burada gelecek hakkındaki spekülasyonlardan bahsetmekte. Bu yüzden bilim kurgu kitabı olarak tanımlanmasa da bu kitap çok önemli atıflarda bulunuyor.

Yazar, bilim kurgu eserlerini inceleyerek bu eserlerin bilime göre eleştirisi yapıyor. Aslında bu yönüyle de bir bilim kurgu kitabı olarak sayılan bu kitap da birçok bilimsel gerçek bulunuyor. Ayrıca kitap içerisinde bilim kurgu ve bilimsel olgular iç içe bulunuyor. Yazar, bilim kurguyu; fantastik kurguların ve hayallerin kişisel ifadesi olarak tanımlıyor.

6- Korkmayanlar için: Cesur Yeni Dünya

Her ne kadar bu kitap bir bilim kurgu kitabı olarak geçse de aslında bazıları için öyle değildir. Çünkü kitabı kimileri ütopya kimileri de distopya olarak görmektedir. Çünkü hikâye içerisinde anne ve babalık olmadığı gibi üreme işlemi kuluçka sistemine dayanmaktadır. Ayrıca toplum yapısı içerisinde din ve tanrı inanışı da bulunmamaktadır.

Ayrıca romanda insanların öğrenmesi uykuları sırasında gerçekleşmektedir. Ancak öğrenilecek şeylerin seçimi de sizin elinizde değildir. Çünkü toplum yapısı bir kast sistemine dayanmaktadır. Aldous Huxley’în bu meşhur bilim kurgu kitabı insana ürpertici bir düşünce veriyor. Yazarın bu muhteşem hayal gücü inanın herkes tarafından okunmaya değer bir eseri içerisinde barındırıyor.

7 – Uzay Bilim Kurgu Kitapları İçin Bir Öneri: Dune Serisi

Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu roman. Bu sözler bize değil Arthur C. Clark’a ait. Evet, usta yazar bu bilim kurgu kitabı için aynen bu cümleleri sarf etmiştir. Aslında bu seri toplamda 6 kitaptan oluşmaktadır. Serinin ilk kitabı Çöl Gezegeni, 1965 yılında yazılmıştır. Son kitap olan Rahibeler Meclisi’de 1985 yılında yazılmıştır.

bilim-kurgu-kitabi

Serinin yazarı Frank Herbert’tir. Herbert kitaplarında genel olarak insan doğasını işlemiştir. Ancak bir bilim kurgu kitabı içerisinde enteresan olarak karşılanan mesajlarda yer almaktadır. Kitap içerisinde toplumun; siyasi, dini ve ekonomik yapısından bahsedilmektedir. Ayrıca serinin felsefi bir derinliği olması da dünya çapında 15 milyondan fazla satmasına neden olmuştur.

8 – İnsanlığın Tek Kişilik Gösterisi: Marslı

2011 yılında Andy Weir tarafından yazılan bu kitabı muhtemelen hepimiz filminden biliyoruz. Aslında kitap tabi ki de daha önce çıkmasına rağmen filmden sonra meşhur olmuştur. Kitabın konusu olarak da bir çoğumuzun filmde gördüğü Mars gezegeni yer almaktadır. Ancak mesele sadece gezegen değildir. Bu kitabı okumak isteyenler bilim kurgu kitapları pdf listeleri içerisinde kolaylıkla bulabilirler.

Kitap, Nasa’nın bir uzay görevi sayesinde Mars’a giden bir grup astronotu konu almaktadır. Ancak bu astronotlardan biri bir fırtına sırasında yaralanır ve Mars’ta kalır. Kendi gübresinden Mars topraklarında patates yetiştiren bu astronotumuz dünyaya dönmek için 4 yıl bekleyecektir. Sırf içerisinde Mars olduğu için bile okunması gereken bilim kurgu kitabı olan Marslı’yı herkes okumalıdır.

9 – Douglas Adams: Otostopçunun Galaksi Rehberi

Son yıllarda özellikle bilim kurgu kitapları 13 yaş için önerilen bir kitap varsa bu kitap, o kitaptır. Emin olun bu kitap okurlar arasında oldukça popüler bir kitaptır. Ancak kitap aynı zamanda sadece bilim kurgu değil diğer okur tiplerine de hitap eden bir serinin ilk kitabı. Douglas Adams’ın kaleminden çıkan bu kurgu roman gerçekten okunmaya değer kitaplar arasında yer alamaktadır.

Kitap için aslında tam anlamıyla bir bilim kurgu kitabı diyemeyiz. Çünkü aynı zamanda serinin bir mizahi tarafı da bulunmaktadır. Bu mizahi taraf içerisinde de absürt olaylar okuyucunun karşısına çıkmaktadır. Bakalım dünya yıkılmak üzereyken uzay otoyolunda otostop çeken 2 arkadaşın macerası sizi tatmin edecek mi…

10 – H. G. Wells’ Muhteşem Klasiği: Zaman Makinesi

1895 yılında yazılan bu eser zamanda yolculuk kavramının edebiyattaki ilk yansımasıdır. Hepimizin aklında zaman makinesi dendiğinde ortak bir tek görüntü canlanmaktadır. İşte o makine bu kitaptan çıkmıştır. Bu yüzden hem görsel hem de düşünsel yapıtlar arasında öne çıkmaktadır. Kitap aynı zamanda bilim kurgu kitabı olarak da okuyucuya eleştirel bir bakış sunmaktadır.

bilim-kurgu-kitabi

Kitabın içerisinde bir zaman makinesi icat eden bir karakter konu alınmaktadır. Karakterimize kimse inanmamaktadır. Ancak o da kendi makinesini hiç denememiştir. Bir gün makinesini dener ve başka bir zamana gider. Ancak makinesi onunla aynı yer de değildir. Bakalım bu bilim kurgu kitabı içerisinde gezginimiz makinesini bulabilecek midir?

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bilim Kurgu Kitabı Okumak İsteyenlere 10 Nefis Öneri!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!