İstanbul Altın Rafinerisi’nden yastık altı altınlarının ekonomiye kazandırılması için büyük hamle…
Hedef 100 ton altın
İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Ayşen Esen, yastık altı altınlarının ekonomiye kazandırılması, projeleri ve değerli madenler piyasasındaki son durum hakkında bazı bilgiler verdi.
Esen, altının bir mevduat aracı olarak bankacılık sisteminde kullanılmasının ardından bazı zorluklar yaşandığını ve bir fintech altyapısı kurarak Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğiyle Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ni (KAD-SİS) hayata geçirdiklerini anlattı.
Vatandaş altını görmek istiyor
Vatandaşın altının “altın” olarak kalmasını istediğini belirten Esen, 12 yıldır bu işe kafa yorduklarını, “vatandaş altınını neden yastıkaltında tutuyor? sorusuna cevap aradıklarını söyledi. Esen ayrıca, vatandaşın isteğinin altının “altın” olarak kalması olduğunu ve bunun çok önemli olduğunu da belirtti. “Bizde tecrübelerimizi kullanarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile çalışmaya başladık ve TCMB’nin devreye aldığı Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİ) ile iş birliğine gittik” dedi.
Ayşen Esen, bu yeni sistemle altını olan vatandaşın ayrıca ek gelir elde edeceğini söyledi. Esen ayrıca; “Altın mevduatları için 6-12 aylık vadelerle faiz oranları belirlendi. Kur koruma mekanizmasına göre faizde fark varsa ekleniyor. TCMB’nin taahhüt ettiği altın bazında yüzde 3’lük getiri uygulaması var. Kısaca yüzde 3 ek gelir ortaya çıkıyor”
12 yılda 120 ton altın toplandı
Hedefin yastık altındaki altınların olduğu çalışmalarla 12 yılda yaklaşık 120 ton altın toplandığını da belirten Esen, yeni sistemle hedeflerinin yıllık 100 ton olduğunu belirtti. Bu hedefe de 3 yıl içinde ulaşacaklarını söyledi.
Öte yandan şu anda 9 bankanın sisteme dahil olduğu KAD-SİS projesinde hedef 15 banka. Sistemin tanıtımın yapılmasının ardından, projeye vatandaşların büyük ilgi göstermesi bekleniyor.