Altılı masa, anayasa değişikliği konusunda teklif hazırlıyor
Bu Yazıda Neler Var?
Muhalefetten Anayasa Çıkışı
Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday belirleyemeyen muhalefet liderleri, seçim sonrası süreci ele alan anayasa değişikliği için teklif hazırlıyor.
Altılı masa olarak tanınan Millet İttifakı üyeleri sık sık toplantı yaparak hem seçimi, hem de seçim sonrasını planlıyor. Seçim sonrasında uzlaşılan konulardan birisi de parlamenter siteme geçiş.
Parlamenter sisteme geçiş ve milletvekili sayısı
Muhalefet liderlerinin belirlediği komisyon çalışmasında mevcut anayasanın 89 maddesi ve 10 başlığında değişiklikler öneriliyor.
Muhalefet liderleri arasında parlamenter sisteme geçiş ile ilgili daha önceden mutabakat metni imzalanmıştı. Yeni taslakta milletvekili sayısı ise değişmedi ve 600 olarak kaldı.
Temel haklar ve ödevler değişiyor
Anayasa değişikliği önerisinde içerik değişikliklerinin yanı sıra kavramlarda yapılan değişiklikler de dikkat çekiyor. Örneğin; “Temel Haklar ve Ödevler” başlığındaki, “ödev” kelimesinin, “özgürlük mantığına aykırı” ve “bireyi ezen bir ifade” olduğu gerekçesiyle “hürriyet” olarak değiştirilmesi önerildi.
Diğer yandan “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” başlığının yanına “hayvan hakları” ifadesinin eklenmesi önerildi. Buna göre bu başlık “sağlık hakkı” ile “çevre ve hayvan hakları” olarak ayrı ayrı ele alınacak.
Parti kapatmak zorlaşacak
Muhalefetin anayasa değişikliği teklifinde dikkat çeken diğer başlıklar şunlar;
Siyasi partilerin kapatılması için; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ve TBMM üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun vereceği izinle dava açılabilecek. Bu dava Anayasa Mahkemesince görüşülerek kesin karara bağlanacak.
Yurt dışında yaşayan Türkler için ayrı bir seçim bölgesi oluşturulacak ve bu seçim bölgesinde fazla 15 milletvekili seçilebilecek.
Kadın kotası: Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda seçimle gelenlerin en az yarısı kadın olacak.