30 Ağustos Zafer Bayramı her sene büyük coşkuyla kutlanmaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa komutasında gerçekleşen Büyük Taarruz zafer ile sonuçlanmıştır. Bununla birlikte işgal güçlerin ülkeyi terk etmesi belirli bir süre almıştır. Yani Ağustos tarihi simgesel olarak ele alınmış ve ülke topraklarının geri alındığı gün olarak kabul edilmiştir.
Büyük Taarruz, Kurtuluş savaşı sırasında Türk ordusunun işgal güçlere karşı yaptığı genel saldırı harekatıdır. Bu sebeple dünya tarihinin gördüğü en büyük zafer destanıdır. TBMM’de Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisi verilmiştir. Fakat Kemal Paşa taarruz hazırlıklarını gizli yürütme kararı almıştır. 26 Ağustos’ta Afyon’da başlayan taarruz 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da kesin zaferle sonuçlanmıştır.
Bu Yazıda Neler Var?
- 30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir? 30 Ağustos’un Anlam ve Önemi Nedir?
- Şanlı Tarihin Bir Parçası Olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Niçin Kutlandığını Öğreniniz!
- 30 Ağustos 1922’de Hangi Savaş Kazanıldı? Tüm Detaylarıyla 30 Ağustos!
- 1 – Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Başlangıcı
- 2 – 26 Ağustos 1922 Sabahı
- 3 – 27 Ağustos 1922 Sabahı
- 4 – 28 Ağustos ve 29 Ağustos 1922
- 5 – 30 Ağustos 1922
30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir? 30 Ağustos’un Anlam ve Önemi Nedir?
Kurtuluş Savaşı’nın zorlu günlerinde gerçekleştirilmiş bir zaferdir 30 Ağustos. Bu nedenle Türk ordusunun bağımsızlık adına mücadele ettiği bir dönüm noktasıdır. Zaferin üzerinden 2 yıl geçmiş ve Kemal Paşa bir konuşma yapmıştır. Dünya tarihinde etkili olan kesin sonuçlu bir zafere imza attıklarını ve böyle etkiye sahip bir meydan savaşının olmadığını dile getirmiştir.
30 Ağustos Zaferi’nin Türk tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Ulusal tarihin parlak zaferlerle dolu olduğunu, beraberinde bu zaferin kesin sonuçlu olduğuna dair sözlerini eklemiştir. Mustafa Kemal’in gurur verici sözlerinden biri de yeni Türk devletinin, genç Türkiye Cumhuriyeti olarak temellerinin sağlamlaşmasıdır. 30 Ağustos Zafer Bayramı tarihte önemli bir adımdır.
Şanlı Tarihin Bir Parçası Olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Niçin Kutlandığını Öğreniniz!
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlamı yapılan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile anlaşılmıştır. 30 Ağustos’ta kazanılan bu zafer düşman ordusunu yurttan tamamen çıkarmıştır. Ardından 26 Ağustos 1922’de Başkomutan, Büyük Taarruzu başlatma kararı almıştır. Kemal Paşa muharebeyi yönetmek için Fevzi Çakmak Paşa ve İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe’ye geçmiştir.
26 Ağustos sabah suları 04:30’da taarruz başlamıştır. Taarruzun başlamasının ardından birkaç saat geçmesiyle birlikte Türk askerleri süngü hücumuna başlamıştır. Böylelikle Tınaztepe kontrol altına alınmıştır. Sonrasında Belentepe ve Kalecik Sivrisi azılı düşman işgalinden kurtarılmıştır.
İlk gün | 1.Ordu birlikleri birinci hat mevzileri ele geçirilmiştir. |
27 Ağustos Pazar | 8. Tümen tarafından Afyonkarahisar kurtarılmıştır. |
28 – 29 Ağustos | Düşmanın 5. Tümeni etkisiz hale getirilmiştir. |
29 Ağustos gecesi | Komutanlar içerisinde durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Bir an evvel harekete geçilip taarruzun sonuçlanması yönünde hem fikir olmuşlardır. 30 Ağustos Zafer Bayramı anlamını kazandıracak olan 30 Ağustos planı aksamaması için önlemler alınmıştır. |
30 Ağustos sabahı | Zafertepe Çalköy’de birliklere taarruz emri verilmiştir. Kahraman Mehmetçik Allıören, Keçiler ve Kızıltaş Deresi yolunun iki yanını sarıp Yunan birliklerini imha etmiştir. |
Yani 30 Ağustos 1922’de ne oldu sorusuna kısaca Taarruz Harekatı Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandığı cevabı verilmektedir. Büyük Taarruzun son safhası olan bu zafer Türk tarihinin altın sayfalarına başkomutan Meydan Muharebesi olarak adını yazdırmıştır.
30 Ağustos 1922’de Hangi Savaş Kazanıldı? Tüm Detaylarıyla 30 Ağustos!
30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk komutanlığında kazanılan taarruzun resmi kutlanış günüdür. Yıllara destan olan bu durum bin bir emek ve özveriyle elde edilmiştir. Büyük Taarruz ve meydan Muharebesi’nden detaylarıyla bahsedildiği takdirde ancak 30 Ağustos Zafer Bayramı önemi kavranacaktır.
Sakarya Meydan Muharebesi sonrası kamuoyu ve mecliste taarruz adına sabırsızlıklar baş göstermiştir. Bu gelişmelere duyarsız kalamayan Mustafa Kemal Paşa 6 Mart 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gizli bir toplantı gerçekleştirmiştir. Ordunun taarruz arzusunda olduğunu fakat bu taarruz için zaman gerekli olduğuna dair açıklama yapmıştır.
Ayrıca yarım hazırlık hiç taarruzun etmemekten daha kötü olduğunu belirten Kemal Paşa zihinleri biraz olsun rahatlatmaya çalışmıştır. Bu sözleriyle birlikte Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa Türk ordusunu kesin zafer alacakları bir taarruza hazırlamıştır. Bu kararı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Türk milletine ve Türk Cumhuriyetine kazandırmıştır.
1 – Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Başlangıcı
1922 Haziran ayı ortaları taarruza geçme kararı alınmıştır. Amaç yok edici bir meydan savaşı yapmaktır. Ayrıca düşmanı kesin bir sonuçla yok etmektir. Taarruzu taçlandıracak Başkomutan Meydan Muharebesi Türk Kurtuluş Savaşı’nın son safhası ve zirvesi hükmündedir. Kemal Paşa 3 yıl 4 aylık bir süreçte Türk ordusunu hedefe adım adım taşımıştır.
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Türk tarihine kattığı 30 Ağustos Zafer Bayramı uzun bir süreç sonrası elde edilmiştir. Yapılan taarruz hedefleri sonrası Yunan ordusu boş durmamaktadır. Gemlik Körfezi’nden Bilecik, Eskişehir, Afyon doğusu ile menderes Nehri’ni takiben savunma hattını bir yıla yakın sağlamlaştırmıştır. Hazırlanan Türk Taarruz planında ise;
- 1. Ordu bölgesine düşman kaymasına engel olunacak,
- Döğer bölgesindeki düşmanların ihtiyaçlarını kendi bölgesine çekmeye çalışacak,
- Düşmanın yan ve gerilerine taarruz edilerek telgraf ve demiryolu irtibatı kesilecek,
- Baskın prensibi ile Yunan ordusunun çöküşü gerçekleştirilecektir.
İlk insan orduları insan ve tüfek yönünden neredeyse birbirine denktir. Fakat Yunan ordusu makineli tüfek, top, uçak ve motorlu taşıtlara sahiptir. Kılıç yani süvari olarak da Türk ordusu büyük bir üstünlükteydi. Mustafa Kemal Paşa 19 Ağustos 1922’de Ankara’dan Akşehir’e geçme kararı almış ve 26 Ağustos Cumartesi sabahı taarruz emrini vermiştir.
2 – 26 Ağustos 1922 Sabahı
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa yanına Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’yı alarak Kocatepe’ye gitmiştir. Büyük taarruzun başlayacağı bu yerde topçular sabah saat 04:30’da taciz ateşi başlatacaktır. Ardından harekat 05:00 sularında önemli bölgelere yoğun topçu ateşiyle devam etmiştir. Piyadeler saat 06:00’da tel örgüleri aşıp Yunan askerlerini temizlenmiştir.
Yunan askerlerini ortadan kaldıran Türk ordusu sonrasında Belentepe ve Kalecik-Sivrisi düşmandan arındırılmıştır. Taarruzun ilk günü Kaleciktepe-Çiğiltepe arası düşmanın 1. Hat mezillerini ele geçirmiştir. Ayrıca 2.ordu da cephedeki tespit görevini sürdürmeye devam etmiştir.
3 – 27 Ağustos 1922 Sabahı
Gün ağarmaya başlamış ve Türk ordusu bütün cephelerde taarruza geçmiştir. Fakat bu taarruzlar çoğunlukla süngü ve insanüstü çabalarla yapılmıştır. İlk olarak şanlı ve şerefli müjde Afyon’un kurtuluşu ile alınmıştır. Böylelikle Başkomutanlık Karargahı ve Batı Cephesi Komutanlığı Karargahı Afyon’a taşınmıştır.
4 – 28 Ağustos ve 29 Ağustos 1922
Bu tarihlerde geçen başarılı Taarruz sonrası düşmanın 5. tümeni çevrilmiştir. 29 Ağustos gecesi Mustafa Kemal Paşa’nın da içinde yer aldığı komutanlar durum değerlendirmesi yapmıştır. Ayrıca sürecin hızlandırılmasına ve bir an evvel sonuca ulaşılmasına karar vermiştir. Düşmanın çekilmesini sağlayan yolları kapatarak çarpışma ile teslim olmalarını sağlamayı planlamıştır.
5 – 30 Ağustos 1922
Çarşamba günü yapılan Taarruz Harekatı Türk Ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Bu tarihte gerçekleşen Başkomutan Meydan Muharebesi sonunda düşman ordusunun büyük bir kısmı yok edilmiştir. Yani düşman orduları dört taraftan kuşatılmış, yok edilmiş veya esir edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Paşa önemli sözünü “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini vererek yapmıştır.
30 Ağustos Zafer Bayramı ilk kez 1926 yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır. Türk milleti tarihinde önemli bir sayfa açan bu olaylar Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleşmiştir. Attığı her adımı düşünerek atan bir liderin verdiği bu çaba Türkiye Cumhuriyeti’ne nice bayramlar kutlatmaktadır. 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim bunlardan sadece birkaçıdır.
İlginizi Çekebilir: Atatürk’ün Hayatı