Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bakü’de mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile düzenlediği basın toplantısında; “Biz, daha önce de ifade ettiğim gibi, Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde herhangi bir engel görmüyoruz. Azerbaycan ile olan barış anlaşmasının tamamlanmasını bekliyoruz. Ondan sonra çok fazla teknik ve bazı siyasi konular var. Onlar da çözülmeyecek konular değil” dedi.
Bu Yazıda Neler Var?
- Ermenistan ile normalleşme için sorun yok
- Küresel istikrarsızlık devam ediyor
- “AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ SÜREÇTE SAĞLANACAK İVMENİN TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ NORMALLEŞME SÜRECİMİZE DE OLUMLU YANSIYACAĞINI HEP SÖYLÜYORUZ”
- “ABD’NİN BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN KARARLARINA DAHA FAZLA ENGEL OLMAMASINI BEKLİYORUZ”
- BAYRAMOV: TÜRKİYE’NİN MASADA OLMASI ERMENİSTAN İÇİN DE FAYDALI OLUR
- FİDAN: AZERBAYCAN İLE BARIŞ ANLAŞMASININ TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ
Ermenistan ile normalleşme için sorun yok
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, şöyle konuştu:
“HASAN BİTMEZ’İN MESLEKİ MESAİ ARKADAŞLARINA VE AİLESİNE TAZİYELERİMİ SUNUYORUM”
“Aliyev’in doğumunun 100’üncü, ebediyete intikalinin 20’nci yılında saygı ve rahmetle andığımı ifade etmek istiyorum. Onun liderliği ve vizyonu Azerbaycan’ı bugün herkesin gıpta ettiği konumuna ulaştıran yolu açmıştır. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev de Karabağ zaferindeki rolü başta olmak üzere Azerbaycan ve Türk dünyası için yaptıklarıyla adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.
Bugün Bakü’de üzücü bir haber aldım. Kocaeli Milletvekilimiz Sayın Hasan Bitmez vefat etmiş. Meclis’teki mesai arkadaşlarına ve ailesine taziyelerimi buradan sunuyorum.
Küresel istikrarsızlık devam ediyor
Her şeyden önce ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği bakımından Güney Kafkasya’nın istikrarı çok önemlidir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Orta Koridor’un önemli bir bileşenini oluşturmakta. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu perçinleyebilmemiz için hattın tam kapasiteyle kullanıma açılması büyük önem arz etmekte. Ülkelerimiz arasındaki bağlantısallığın güçlendirilmesini ve halklarımızın daha da yakınlaşmalarını arzu ediyoruz.
Güney Kafkasya’daki gelişmeleri görüştük. Eylül ayındaki terörle mücadele operasyonu ile Azerbaycan Karabağ’da hakimiyeti ve egemenliğini tam anlamıyla tesis etti. Kendilerini bunun için bir kez daha tebrik ediyoruz.
Esasen 3 yıl önceki 44 günlük vatan muharebesinin ardından bölgede barışın tesisi yolunda tarihi bir fırsatın belirdiğini hep söyledik. Bugün gelinen aşamada bu fırsatın çok daha güçlendiğine ve artık kaçırılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barış ve sınır tespit anlaşmalarının olumlu bir şekilde seyretmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Barış ve huzurun hakim olduğu bir Güney Kafkasya, bütün aktörlerin çıkarınadır. Bu nedenle tüm taraflar barış ve normalleşme ikliminin oluşması için çaba göstermelidir.
“AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ SÜREÇTE SAĞLANACAK İVMENİN TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ NORMALLEŞME SÜRECİMİZE DE OLUMLU YANSIYACAĞINI HEP SÖYLÜYORUZ”
Ne yazık ki Batı’da örgütlenmiş Ermeni diasporası Ermenistan halkının içinde bulunduğu zor şartları istismar etmekte, bazı ülkeleri Azerbaycan’a karşı kışkırtmaya çalışmakta. Bunlarla uğraşmak yerine, Ermenistan halkının komşularıyla normal ilişkiler kuracağı bir ortamın oluşması için enerji harcamaları daha doğru olur. Bölge dışı tüm aktörler de bölgedeki dengeleri gözeten ve normalleşmeyi teşvik eden politikalar izlemek durumundalar. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında birtakım somut güven arttırıcı adımların atılması kararından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Bu tür adımların devam etmesini ve kapsamlı barış anlaşmasına giden yolu açmasını diliyoruz. Provokatif adımlarla sürece zarar vermeye çalışan çevrelerin de bu mutabakattan kendilerine mesaj çıkarmaları gerektiğini düşünüyorum. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçte sağlanacak ivmenin Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecimize de olumlu yansıyacağını hep söylüyoruz.
“ABD’NİN BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN KARARLARINA DAHA FAZLA ENGEL OLMAMASINI BEKLİYORUZ”
İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Ortak Zirvesi’nde savaşın durdurulması ve kalıcı barışın tesisi için uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulması kararlaştırılmıştı. Dışişleri Bakanları olarak en son Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’da temaslarda bulunduk. Yarın da Oslo’da Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg makamlarıyla bir araya gelme imkânımız olacak. Filistin’in haklı davasına olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulayacağız.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda salı günü yapılan oylamada, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını talep eden karar için 153 ülke olumlu oy kullandı. Biliyorsunuz, benzer bir karar daha önce sadece 121 oyla kabul edilmişti. Arada geçen sürede ciddi bir artış oldu. Evvelce çekimser kalan veya aleyhte oy kullanan birçok ülkenin de Filistin’in yanında durma kararı aldığını gördük. Bu, uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte. İsrail’i destekleyenlerin bu tabloyu iyi anlaması gerekiyor. Ancak bu da yetmiyor. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor. Bizim ve uluslararası toplumun mesajı net. Filistinlilere uygulanan zulüm sona ermeli, hemen ateşkes ilan edilmeli, barış süreci başlatılmalıdır.”
BAYRAMOV: TÜRKİYE’NİN MASADA OLMASI ERMENİSTAN İÇİN DE FAYDALI OLUR
İki Bakan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bayramov, Azerbaycan-Ermenistan normalleşme sürecinde Türkiye’nin rolüne ilişkin soruya “Türkiye bölgenin en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye Azerbaycan’ın dostu, Ermenistan’ın ise komşusudur. Süreçle doğrudan ilişkisi olmayan çok sayıda bazı üçüncü ülkelerin aksine bölge ülkesi olarak Türkiye, sürdürülebilir barış, kalkınma ve ekonomik ilişkilerin sağlanmasını herkesten çok istiyor. Zaten Azerbaycan masada varsa o masada Türkiye de vardır. Türkiye’nin masada olması Ermenistan için de faydalı olur” yanıtını verdi.
Fidan ise şunları kaydetti:
“Türkiye olarak Azerbaycan’daki işgal son bulduktan sonra artık bir kavgaya, bir çatışmaya gerek kalmadığını düşünüyoruz. Bundan sonraki yolun barışla ilerletilmesi gerektiğini her zaman için ifade ettik. İki ülke arasındaki görüşmelere biz her türlü desteğimizi veriyoruz. Dışarıdaki, özellikle bazı üçüncü ülkeler Türkiye’nin görüşünü almak istiyor. Bizim verdiğimiz mesaj her zaman için burada verdiğimiz mesaj. Bu konuda biz netiz. Azerbaycan ile Ermenistan arasında normalleşme sağlandığı zaman Türkiye hemen normalleşmesini Ermenistan ile yapacak. Bunu Ermenistan makamlarına da defaatle ilettik. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşmenin bir an önce tamamlanması bizim önceliğimiz.”
FİDAN: AZERBAYCAN İLE BARIŞ ANLAŞMASININ TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ
Fidan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış görüşmelerinin tamamen arkasındayız. “Biz, Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde herhangi bir engel görmüyoruz. Azerbaycan ile olan barış anlaşmasının tamamlanmasını bekliyoruz. Ondan sonra çok fazla teknik ve bazı siyasi konular var. Onlar da çözülmeyecek konular değil” dedi.