Son günlerde Avrupa ülkeleri vize sonuçlarını hem geç açıklamaya, hem de ret vermeye başladı.
Vize sorunu kasıtlı mı?
Pandemi sürecinin sona ermesinin ardından ülkeler arası seyahatler yeniden hız kazandı. Ülkemizden de bir çok vatandaş okumak, iş kurmak ve kariyer yapmak için Avrupa’ya gitme planları yapmaya başladı. Ancak son dönemde planların bir çoğu vize nedeniyle yarım kaldı.
Son dönemde Avrupa ülkelerine gitmek için yoğun bir talep var. Vize başvuru merkezlerinde de büyük yoğunluk göze çarpıyor. Bazıları iş için, bazıları eğitim için vize peşinde. Turist olarak gitmek isteyenler de yoğunluktan nasibini alıyor.
Vize maliyeti yüksek
Vize başvurusu yapan bir öğrenci ise, “Bir yurt dışında master yapmak istedim. İlk hedefim ABD’ydi. ABD’ye 2 defa başvuruda bulundum. Acenteye 6 bin TL, vizeye 140 dolar, okula bin 200 dolar verdim. İkisi de ret oldu.” dedi.
Acente sahiplerinin açıklamalarına göre yıllık 95 bin 100 bine başvurunun yüzde 19-20’si ret kararı çıkıyor. Onaylananlar ise sonuç için yaklaşık 3 ay bekliyor. Kısacası hem acenteler hem de başvuranlar mağdur duruma düşüyor.
Siyasi sebepler var
Dışişleri Bakanı Mevlit Çavuşoğlu vize sorunu ile ilgili “Bu planlı ve kasıtlı, vatandaşımız da bunu görüyor. Batılı ülkelerin büyükelçilerini bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar. Gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız.” açıklamasını yaptı. Vize sorununu çözmek için ülkelerin büyükelçileri ile toplantı düzenlenecek.
Ayrıca Schengen vizelerinin 80 Euro’dan başlaması da ayrı bir sorun. AB ülkelerine bir yılda ödenen Schengen vizesi ücreti toplamda 100 milyon Euro’ya ulaşmış durumda. Ret kararı çıktığında ise bu ücret iade edilmiyor