Avrupa Birliği Erasmus Plus Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklık Projesi ile sonradan engelli bireylerin sosyal hayata dâhil olmaları için bir kılavuz-rehber oluşturuldu.
AB Başkanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı projeyi destekledi

AB Başkanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen ve 1 Ocak 2021 tarihinde resmi olarak başlayan proje, Türkiye ile birlikte İspanya, İskoçya ve Yunanistan’dan kurumların ortaklığı ile gerçekleştirildi.
Projenin ve proje ürünü olan rehber-kılavuzun tanıtımı için Ankara’da çoğaltıcı etkinlik toplantısı yapıldı.
Projenin Türk ortaklarından Sürekli Eğitim Araştırma ve Danışma Derneği (SEADDER) ev sahipliği ile yapılan toplantıya, Ulusal Ajans temsilcisi, çeşitli bakanlıkların temsilcileri, eğitimciler, engelli aileleri ve bazı STK temsilcileri katıldı.
Proje süreci nasıl gelişti?

SEADDER Yönetim Kurulu Başkanı Necdet KARA, toplantıda proje süreci ve sonuçları hakkında yaptığı konuşmada şunları söyledi.
“Projemiz 1 Ocak 2021 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde başladı. Ayrıca Ankara’dan Sürekli Eğitim, Araştırma ve Danışma Derneği ve Tekirdağ’dan Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği yerel ortağıdır. Yunanistan’dan IASIS, İspanya’dan FAMS COCEMFE ve İskoçya’dan CIVIC projenin yabancı ortaklardır.
Tam adı, “Sonradan Engelli Bireylerin Toplumsal Hayata Dâhil Olmaları İçin Yenilikçi Bir Çevrimiçi Kılavuzun Geliştirilmesi- Readjusting to life: The Development of an Innovative Online Guide for the Social Inclusion of People with Acquired Disabilities” olan projemiz 2020 yılı teklif çağrısında AB Başkanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilmesiyle 1 Ocak 2021 tarihinde resmi olarak başlamıştır. 31 Aralık 2022 tarihinde de resmi olarak sona erecektir.”
Projenin amaçları nelerdir?

Toplantıdan edinilen bilgilere göre projenin amaçları şöyle;
Sonradan engelli olan bireylere ve ailelerine;
– Uygun bir rehberlik sunarak yeni durumlarıyla sosyal hayata yeniden uyum sağlamalarına yardımcı olmak.
– Güçlü yanlarını ve yeteneklerini yeniden keşfetmelerine destek olmak.
– Bir iş kurabilme, mesleki yetkinlik kazanma ya da akademik eğitimlerini devam ettirme konusunda onları desteklemek.
Bu amaçları gerçekleştirmek için iki yıl boyunca yerel, ulusal ve uluslararası birçok faaliyet gerçekleştirildi ve ortaya çıkan sonuçlar www.readjustingtolife.eu isimli web sitesinde bir rehber oluşturarak kullanıma sunuldu. Bu web sitesinde Türkçe seçeneği ile Türkiye ile ilgili bilgilere ulaşılabiliyor.
Sonradan engelli rehberinde neler var?

www.readjustingtolife.eu web sitesinde yayınlanan rehberde;
Engelliler için kamu ya da özel kurumlar tarafından sunulan:
- Eğitim, sağlık ve ulaşım gibi bazı ihtiyaçlar için yereldeki mevcut olanaklar ve ülke çapındaki bilgiler
- Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler
- Finansal yardımlar ve istihdam olanakları,
- Yasal düzenlemeler, kapsayıcı teknolojiler
- Ailelere ve bakım verenlere sunulan imkânlar,
- Vb.
Rehber hangi dillerde hazırlandı?
Dört farklı dilde oluşturulan rehberin Türkçe kısmına ulaşmak için web sitesinde sağ üst köşesinden dil seçeneğini değiştirmek gerekiyor.
Necdet Kara, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı; “Biz bu rehberde sunulan bütün hizmetleri (Ankara, İstanbul ve Tekirdağ) özelinde tek bir çatı altında toplamak istedik. Rehberimiz Türkçe’nin yanı sıra, Yunanca, İspanyolca ve İngilizce olarak ta hazırlanmıştır. Bu ülkelerin vatandaşları da rehbere girdiklerinde kendi ülkelerinde sağlanan imkânları göreceklerdir.
Projemizin ürünü olan bu rehberi ve projeyi tanıtan broşürler ilgili kamu kuruluşlarına gönderilerek vatandaşlarımızı haberdar olması sağlanacaktır. Sizlerden de isteğimiz ve beklentimiz bunu kurumlarınızdaki hizmet aldığınız ve verdiğiniz engellilere ve ailelerine duyurmanızdır. Bugün buraya gelip bizleri onurlandırdığınız için hepinize teşekkür ediyor ve proje sonucunun hayırlı olması diliyorum.