Kandil simidi kandillerin gelmesi ile birlikte evlerde pişen sıcacık, muhteşem kokulu bir yiyecektir. Kandillerde dağıtılması gelenek haline gelmiş olan bu yiyecek sevenleri en çok olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Peki, yapımı kolay olan, az malzeme ile oldukça bereketli olan Kandil simiti nasıl yapılır?
Sadece kandillerde değil, normal günlerde de yapıldığında yenilmesi lezzetli tariflerden birisi haline geliyor. Misafirlerinize sunabileceğiniz kandil simitleri, onlar yedikçe içlerini eritecek cinsten.
Hazır kandil simidi tarifi kadar güzel olan mahlepsiz kandil simit yapma yöntemi ile de dışarıdan almışçasına lezzetli kandil simitleri yapabilirsiniz.
Ağızda Dağılan Kandil Simidi Tarifi
Ağızda dağılan kandil simidi tarifi ile en iyi kandil simidini yapabilirsiniz. Kandil simitleri malzeme oranı olarak az malzemeye sahiptir. Yapımı da kolay olması nedeni ile herkes tarafından yapılabilecek bir nimettir.
Her evde bulunan basit malzemeler ile evinizde kendi kendinize kandil simiti yapabilirsiniz. Ağızda dağılan pastane usulü kandil simiti ile para vermeden sunum yapabilirsiniz. Üstelik mahlepli ve mahlepsiz olmak üzere iki farklı tarif mevcuttur.
Ağızda Dağılan Kandil Simit Malzemeleri
Hazır kandil simit ile neredeyse aynı tada sahip olan ve hatta yapılışına göre hazırından daha iyi lezzete sahip olan Kandil simidi nasıl yapılır? Öncelikle malzemeleri hazırlamak ile başlayalım;
- 120 gram kadar erimiş tereyağı.
- 4 Bardak su bardağı oranında un.
- 1 Tam yumurta.
- 1 Çay bardağına eş değer sıvı yağ.
- Kabartma tozu.
- 1 Bardak kadar yoğurt (Sulu alanından alınması gerekmekte).
- 1 Tatlı kaşığı kadar tuz.
- 1 Tatlı kaşığı kadar mahlep.
- 2 Tatlı kaşığı kadar şeker.
Kandil simitlerinin çıtır yapısını yakalamak ve onları altın sarısı şeklinde gösterebilmek için bu malzemelerin dışında iki farklı malzemeye daha ihtiyacınız bulunmakta.
- Yumurta.
- Susam.
Ağızda Dağılan Kandil Simit Yapılışı

Kandil simidi nasıl yapılır sorunuzun yanıtı olarak ilk tarifimiz ağızda dağılan kandil simidi olacaktır. Kandil simidini yapabilmek için geniş bir kap tercih etmeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır. Kabartma tozu ve un hariç kalacak şekilde tüm malzemeleri kabın içerisine alın ve karıştırmaya başlayın. Malzemelerin homojen bir şekilde karıştırılmış olmasından emin olmanız gerekmekte.
Homojen karışım sonrasında un ve kabartma tozunu yavaş bir şekilde kabınızın içerisine eklemeniz gerekiyor. Bunları yaparken karıştırmayı ihmal etmemeli ve sürekli olarak karıştırmalısınız.
Bir süre sonra malzemeler hamur kıvamı alacaktır. Artık yoğurma aşamasına geçebilirsiniz. Hamurunuzun yumuşak bir yapıda olması ve kabın etrafında tortu bırakmayacak kadar yoğurulmuş olması gerekiyor. Bu aşamadan sonra üzerini kapatıp 5 dakika kadar dinlenmesini beklemeniz gerekmekte.
Hamurunuz dinlendikten sonra küçük parçalar alın ve onlara simit şeklini verin. Minik simit şeklini verdikten sonra önce yumurtaya daha sonra susama batırın. Daha önce hazırlamış olduğunuz yağlı tepsi üzerine kandil simitlerinizi dizin.
Önceden ısıtmış olduğunuz ve 180~ derece oranına ısıttığınız fırına sürün. Üzerleri kızarmaya ve altın sarısı bir renk almaya başladığı zaman kandil simitlerinizi çıkartabilirsiniz.
Mahlepsiz Kandil Simidi Nasıl Yapılır?
Kandil simidi nasıl yapılır merak edenler içerisinde mahlep olduğunu duyunca şaşırmaktadırlar. Her ne kadar mahlep lazım olsa da tarifte ufak değişiklikler yaparak Mahlepsiz kandil simidi yapmak mümkün durumda.
Mahlepsiz Kandil Simiti Malzemeleri
Normal kandil simidinden bazı farklılıklar ile ayrılmaktadır. Mahlepsiz kandil simit tarifi için gerekli olan malzemeler;
- 2 çorba kaşığı yoğurt.
- 1 yumurtanın sarısı.
- 1 çorba kaşığı şeker.
- 2 çorba kaşığı kadar sirke(Üzüm sirkesi).
- 130~gram kadar tereyağı.
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz (Oranlar damak zevkinize göre değişiklik gösterebilirler).
- 2 çay kaşığı kadar kabartma tozu.
- Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ.
- 3 su bardağına yakın un.
Pastane usulü mahlepli kandil simiti tarifi malzemelerinde de olduğu gibi bunda da üzeri için ayrı iki malzeme gerekiyor. Bu malzemeleri kendiniz de farklılıklar ile değiştirebilirsiniz.
- 1 Yumurta.
- Üzerine serpmek için susam.
Mahlepsiz Kandil Simiti Yapılışı

Bu sırada karıştırma işlemine de devam etmeli ve tüm malzemelerin homojen şekilde karışmasına dikkat etmelisiniz. Kandil simidi yapımı sırasında hamurunuzun yumuşak ve kaba yapışmaz şekilde olması gerekir.
Hamurunuz kaba yapışmaz şekilde ve yumuşak şekilde olana kadar yoğurduktan sonra üzerini kapatıp 5 Dakika kadar bir süre dinlendirmeye bırakın. Bu sırada fırınınızı 180~Derece ayarına getirip ısıtın, tepsinizi yağlayın ve üzeri için gereken malzemeleri hazırlayın.
Dinlenen hamurunuzdan bir parça alın, simit şeklini verin ve önce yumurtaya sonra susama batırın. Hemen ardından tepsiye koyun. Hepsini dizdikten sonra fırına gönderin, üzerleri altın sarısı şeklini alana kadar pişirin.
Kandil Simidi Neden Dağıtılır? Kandil Simidi Dağıtma Amacı Nedir?
Kandillerde kandil simiti dağıtılmasının ardından Kandil simiti neden dağıtılır? Gibi sorular ile karşılaşmak da oldukça olası. Kandil simidinin asıl amacı aç insanları unutmamaktır.
Geçmişten günümüze kadar gelen Kandil simitleri yapıldığında insanlara dağıtılmakta ve onların kalbini de hoş tutmaktadır. Kandil simitleri sayesinde kandillerde insanlar birbirleri ile etkileşimde olur. Aralarında sıcak bir bağ oluşur. Bunların yanı sıra ağızları da tatlanır.
Kandil simitleri kendi başlarına bile lezzetli iken onları başkaları ile paylaşmak, onların hayır duasını almak Kandil simitlerini olabildiğince fazla lezzetli hale getiriyor.
Eğer farklı tariflere açıksanız ve bunları tatmak istiyorsanız, İstiridye Mantarı Tarifi yazımıza bakarak masanızı süsleyebilirsiniz.