İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss oldu.
İngiltere Başbakanı Borris Johnson’ın Temmuz ayındaki istifasının ardından yeni başbakanın kim olacağı konusu gündemdeydi. Muhafazakar Parti’nin liderliğini elde eden adayın, ülkenin başbakanı seçileceği belirtilmişti. Son oylama ile, Muhafazakar Parti, yeni lider olarak Liz Truss‘un seçildiğini duyurdu.
Şu anda Dışişleri Bakanı olan 47 yaşındaki Truss, eski Hazine başkanı Rishi Sunak’ı yenerek başbakan oldu. Sunak’ın 60.399 oy, Truss ise 81.326 oy aldı.
Kraliçe II. Elizabeth’in Salı günü Truss’u İngiltere Başbakanı olarak resmen ataması planlanıyor. Tören, Londra’daki Buckingham Sarayı yerine hükümdarın yazını geçirdiği İskoçya’daki kraliçenin Balmoral malikanesinde gerçekleşecek.
“Ülke, Akut Bir Krizle Karşı Karşıya”
Muhafazakar Parti tarafından bugün yapılan açıklamada, ülkenin akut bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya olduğu belirtildi ve bunun çözümü için Liz Truss’un seçildiği belirtildi.
Yaklaşık iki ay süren liderlik yarışması, gittikçe artan enerji ve gıda maliyetleri krizi nedeniyle İngiltere’ye zor dönemler yaşattı. Eski Başbakan Boris Johnson’ın istifasından bu yana belli bir politikanın izlenemedi. Yetkililer, enerji maliyeti krizine yönelik tedbirlerin, yeni başbakan gelene kadar ertelenmesini istediler.
İngiltere’de Enflasyon İlk Kez Yüzde 10’un Üzerinde
Liderlik yarışması süresince, on binlerce işçi, durmaksızın artan maliyetlere direnmek için daha iyi ücret talep ettikleri grevlere gitti. Enflasyon 1980’lerden bu yana ilk kez %10’un üzerinde ve İngiltere Merkez Bankası’nın ekim ayı enflasyon beklentisi %13. Bu oran İngiltere’de 42 yılın en yüksek enflasyon seviyesi olacak. Aynı zamanda, sonraki aydan itibaren enerji faturalarının %80 artması bekleniyor.
Yeni Başbakan Truss, yükselen enerji faturalarının üstesinden gelmek için hemen harekete geçeceğine söz verdi, ancak şu ana kadar herhangi bir ayrıntı vermeyi reddetti. Truss, seçildikten sonra parti üyelerine verdiği demeçte “Vergileri azaltmak ve ekonomimizi büyütmek için cesur bir plan sunacağım. Enerji faturalarıyla uğraşacağım, aynı zamanda enerji arzıyla ilgili uzun vadeli sorunlarımızla ilgileneceğim” dedi.
Truss, devlet müdahalesini geri alma ve vergileri düşürme konusundaki açıklamaları ile birçok Muhafazakrın desteğini kazandı. Hem kendisi hem de rakibi Sunak, 1979’dan 1990’a kadar başbakan olan Margaret Thatcher’a ve onun serbest piyasa, küçük hükümet ekonomisine olan hayranlıklarından bahsetmişlerdi.